wtorek, 3 kwietnia 2012

Wegańska Wielkanoc!

Zapraszamy na szybką, przedświąteczną, kulinarną akcję na Facebooku! 

http://www.facebook.com/events/300060296732840/ 

Bez względu na to, czy obchodzicie Święta, czy nie, z pewnością macie mnóstwo pomysłów na to w jaki, pozbawiony okrucieństwa sposób przygotować rozmaite, wegańskie dania, które stanowiłyby alternatywę dla tradycyjnej, polskiej kuchni, opartej na produktach pochodzenia zwierzęcego.

Jajka, kiełbasa, nabiał, to wszystko króluje na wielkanocnych stołach. Jajko jest symbolem tych świąt i dlatego sprzedaje się ono znakomicie - w tekturowych pudełkach, na kartkach, w plastiku. Ludzie są coraz bardziej świadomi tego, z czym wiąże się przemysłowy chów kur niosek, jednak wciąż nie znają całej prawdy....

Cytując Vivę!, która dziś organizowała bardzo potrzebny happening:

"Kurczaczki płci męskiej w wylęgarniach kur niosek, są zbędnym produktem uboczny. Rasy wykorzystywane do produkcji jaj są niewydajne w innych sektorach przemysłu drobiarskiego jak np. produkcja mięsa, w związku z tym pisklaki są odpadem, który należy zutylizować." NAJCZĘŚCIEJ SĄ ONE ŻYWCEM MIAŻDŻONE, A RACZEJ MIELONE W SPECJALNEJ MASZYNIE. MALEŃKIE, LEDWO CO NARODZONE PISKLAKI...

Więcej tutaj - http://ferma.viva.org.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=131&Itemid=1

WKLEJAJCIE SWOJE PRZEPISY! NIECH STANĄ SIĘ ONE INSPIRACJĄ ZWŁASZCZA DLA TYCH, KTÓRZY NIE WIEDZĄ CZYM ZASTĄPIĆ TRADYCYJNE JAJKO.

To się da zrobić!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz